All for Joomla All for Webmasters
Затварят Музея на Хундертвасер във Виена за ремонт
За първи път след създаването си Музеят на Хундертвасер ще бъде затворен за ремонт.
 
Постоянната експозиция и временните  изложби могат да бъдат разгледани до края на май. 
 
До края на май Домът на изкуството във Виена (Kunst Haus Wien), известен като Музей на Хундертвасер, все още е отворен за посетители, като предлага разнообразна програма от изложби, обиколки с екскурзовод и многобройни събития.
 
Дотогава виенчани и гостите на града имат последната възможност да посетят архитектурното бижу, разположено в 3-ти виенски район, където е изложена най-голямата в света колекция от творби на Фриденсрайх Хундертвасер.
 
От 1 юни 2023 г. музеят ще бъде затворен за ремонт и отворен отново през 2024 г. в нова, щадяща климата форма. По време на ремонтните дейности постоянната експозиция също ще бъде преработена за първи път от 30 години и ще бъде представена по нов начин, когато музеят отвори отново. 
 
Въпреки затварянето Музеят на Хундертвасер ще продължи да работи и да радва любителите на изкуството. Докато сградата се готви да се превърне в климатично неутрална, музеят буквално излиза на улицата, като превръща градската зона, известна във Виена като Квартал на Хундертвасер, в изложбена зала на открито.
 
На 27 юни 2023 г. там ще се проведе летен фестивал и ще бъде открит проектът CLOSE/D, в рамките на който 12 художници ще представят своите гледни точки за околната среда и устойчивостта в изложба на открито, съобщи международният пресофис на община Виена.
 
За музея
Музеят на Хундертвасер, е проектиран от самия художник в духа на всичките му философски и творчески принципи. Фриденсрайх Хундертвасер е един от най-важните австрийски художници на ХХ век (1928-2000).
 
Днес музеят съхранява най-голямата колекция в света на негови картини, печатни графики, гоблени и архитектурни дизайни. Първият „зелен музей“ във Виена също така показва екологичните пристрастия на Хундертвасер, който експериментира с тревни покриви и засажда дървета във фасадите на сградите.
 
Музеят се помещава в сграда от 1892 г., която преди това е била фабриката за мебели "Тонет" (Thonet) в стил, съизмерим с изкуството на Хундертвасер. Ремонтът на сградата е планиран от самия Хундертвасер и е извършен в периода 1989-91 г. , а музеят е открит на 9 април 1991 г.
 
Общата площ достига близо 4000 кв.м. Сградата е в типичния за Хундертвасер стил – с вълнообразни подове, забележима липса на прави линии, ярки цветове и изобилстваща зеленина. Хундертвасер е заклет хуманист и страстен природозащитник, който работи цял живот върху идеята за хармонията между човека и околната среда.  
 
Допълнителна информация за проекта Close/d можете да намерите ТУК
 

 
 
Прочетено 282 пъти Последна промяна от Четвъртък, 18 Май 2023 10:57
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…