All for Joomla All for Webmasters
Европейска кампания: За експерименти без животни в ЕС

В редица европейски страни, сред които Австрия и България десетки известни личности

участваха в премиерата на нов видеоклип. С него звездите призовават всеки, който иска да се подпише под европейската кампания „Експерименти без животни“. 

 

Три известни личности от всяка държава дадоха гласа си на куче бигъл, заек и прасенце. Животните разказват за жестоките си преживявания в лабораториите.

 

Видеото е част от Европейската гражданска инициатива www.bezbolka.bg. Инициативата има за цел да сложи край на експериментите с животни в ЕС. За да бъде успешна, до края на август 2022 г. трябва да бъдат събрани 1 милион валидни подписа от граждани на ЕС. 

 

Според статистически данни на Европейската комисия през 2019 г. за експерименти са използвани над 10,5 милиона животни. Експериментите се провеждат най-често върху мишки, плъхове и птици, но често и върху кучета, прасета, маймуни или коне. 

 

„Притеснително е, че броят на опитните животни в ЕС от години почти не намалява, въпреки че има широк спектър от алтернативни методи. Например изкуствено отгледана човешка тъкан, човешка роговица, 3D-биочипове и т.н.

 

Използването им обаче не се изисква от закона, така че много учени продължават да провеждат жестоки експерименти върху животни по инерция.“, обяснява Стефан Димитров от „Невидими животни“. 

 

Може да подкрепите инициативата на www.bezbolka.bg и https://eci.ec.europa.eu/019/public/#/screen/home/allcountries 

 

Зад идеята да се погледне към жестокото ежедневие на опитните животни през техните очи стои специалистът по комуникации Йолана Хайсманова от чешката организация „Свобода звират“:

 

„Предполагам, че всеки от нас си спомня по едно животно приятел, поне от детството си, който му е бил скъп. Който е бил или все още е истински герой. Какво биха ни разказали те за ужасяващите експерименти с животни, ако трябваше да преминат през тях? Лабораториите са пълни с герои, които просто не могат да разкажат на никого.“ 

 

Новият видеоклип в България показва опитите върху животни от гледната точка на самите животни. Заекът, който е озвучен от Орлин Павлов, оцелява след жестоки експерименти. Уплашеното прасенце, което е загубило цялото си семейство, разказва историята си с гласа на актрисата Силвия Петкова. 

 

„Някои дни лапите ме боляха толкова силно, че не можех да стана. Свикнала съм с болката. Но никога няма да забравя виковете на останалите.", казва бигълът, на когото певицата Биляна Лазарова е дала гласа си. 

 

Експериментите с животни за козметика в ЕС не са забранени

Въпреки европейския регламент, който забрани тестването на козметични продукти през 2013 г., съставки, използвани само и единствено в козметиката, все още се тестват върху животни до ден днешен.

 

Това е така заради Регламента REACH, който задължава тестването на химикали с цел защита на работниците, които работят с тях, и на околната среда. Този важен аспект може и би следвало да се удовлетворява с алтернативни методи без експерименти с животни.

 

Примери за козметични съставки, които все още се изисква да бъдат тествани върху животни в ЕС: https://nevidimi.bg/why-eu-still-animal-testing-cosmetics/ 

 

От целия ЕС подписите са над 1 милион, но част от тях ще отпаднат след като контролните органи проверят подписите, поради което организациите продължават да събират подписи, за да е сигурно, че ще са налични нужните 1 милион валидни подписи.

Допълнителна информация 

 

Линкове къв някои от организациите, подкрепящи инициативата: https://www.peta.org.uk/features/save -cruelty-free-cosmetics/ 

 

За Австрия организацията, която работи по темата най-много, е VGT - Verein gegen Tierfabriken: 

https://www.facebook.com/VGT.Austria 

 

Ето тук е броят подписи по държави и общо, в реално време: https://eci.ec.europa.eu/019/public/#/screen/home/allcountries 

 

Линк към видеото в Instagram:

https://www.instagram.com/reel/ChB8AV0oc6G/ 

 

Линк към видеото във Facebook:
https://www.facebook.com/nevidimi.bg/videos/849473736457988/ 

 

Линк към видеото в YouTube:
https://youtu.be/vYQyK6p_VgQ

 

  .

 
 
 

 

Прочетено 155 пъти Последна промяна от Четвъртък, 25 Август 2022 19:55
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…