All for Joomla All for Webmasters
Дават по 500 евро на всички в Австрия заради коронакризата?
Така наречените „хеликоптерни пари” имат за цел да стимулират потреблението и икономиката.
Ще получим ли всички по 500 евро чек заради коронакризата? За тази мярка настоява Търговският съюз в Австрия (der Handelsverband). Целта е да се насърчат потреблението и икономиката в алпийската република.
 
Предложението им е всеки, които е с основно местожителство (Hauptwohnsitz) в Австрия - от дете до пенсионер да бъде подпомогнат поне с 500 евро, съобщава Австрийската осведомителна агенция (APA). 
 
Този дъжд от пари за икономиката е познат на икономистите под името „хеликоптерни пари”. 
Терминът е въведен още през 1969 г. от Милтън Фридмън.  Неговата идея е, че увеличаването на инфлацията и стимулирането на икономическата активност са възможни чрез даване на пари директно на домакинствата, които ще започнат да харчат повече.
 
Той сравнява това с хвърлянето на пари от хеликоптер, като настоява, че тази мярка трябва да е еднократно действие. 
 
Сега, от започване на коронакризата няколко страни в света сериозно обмислят въвеждането на този метод.
 
Тъй като световната икономика е изправена пред опасността от дефлация - ниски цени и заплати в дългосрочен план, които убиват икономическия растеж, шумът от хеликоптерите, които хвърлят чанти с пари, се чува все повече в дебатите между икономистите.
 
Администрацията на Тръмп вече предложи тази мярка. Япония също я обмисля. На заседание във вторник идеята бе лансирана и от Търговския съюз в Австрия.
 
Преди дни стана ясно обаче, че предоставянето на т.нар. „хеликоптерни пари“ никога не е било обсъждано от членовете на Европейската централна банка (ЕЦБ), а в предлаганите на този етап предложения в публичния дебат липсва конкретика. Това обясни преди дни в писмо до евродепутати президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард. 
 
Пивоварите стартират кампания „Пак ще се оправи”( "es Wirt wieder"). 
Всички ресторантьори очакват с голямо нетърпение и напрежение отварянето отново на заведенията на 15-и май след повече от 60-дневна карантина.
 
По този повод Съюзът на пивоварите в Австрия (Verband der Brauereien ) стартира акция в подкрепа на бранша. Мотото й е „Пак ще се оправи”( "es Wirt wieder"). Това е  игра на думи ( от немското "es Wird wieder").
 
Вече са приготвени 50 ваучера на стойност 11 хиляди евро, който ще бъдат раздадени на потребителите. От тях се иска само да опишат до 20-и юни своята история за пропуснатия празник заради коронакризата: сватба, кръщение, юбилей, рожден ден или друго събитие.
 
След това специално жури ще присъди голямата награда на стойност 3 хил. евро, а останалите 49 победители ще получат съответно 2 хил, 1000, 500 евро и т.н до 100 евро чек. 
 
Повече за акцията на пивоварите ТУК. 

 

Прочетено 2237 пъти Последна промяна от Вторник, 12 Май 2020 20:26
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…