All for Joomla All for Webmasters
Откъде дойде в немския език „Krawatte“?
Едно есе на Десислав Паяков, свързано с история на модата и произходът на някои думи. 
 
Модата често е нещо, което е хем скъпо, хем понякога излишно. Но какво да се прави, о, времена, о суета!
В наши дни, когато погледнем към модните материи, аксесоари, дрехи и украшения често прозира  посланието  „Вижте ме кой съм аз!”. Други пък дори бяха направо опасни за живота. 
 
Например, високите яки на мъжките ризи ги наричаха „Vatermörder” („ Убиец на бащата”), заради действително опасни случили се моменти при носенето им. 
 
Или първата изкуствена коприна, която се запалзваше много лесно. Така намери смъртта си дори една австрийска ерцхерцогиня.
 
При производството на великолепните мъжки шапки пък се използвал живак за обработката козината на животните. Металът е подкопавал здравето на шапкарите. Оттук е дошъл и изразът ”лудият шапкар”. На английски фразата звучи така: „Mad as a hatter”. 
 
Да поглeднем няколко модни феномени, koито оцеляха и до днес, при това са безопасни. Един такъв аксесоар е перуката.
 
Към края на 16 век сифилисът достигна епидемични размери.  Eдно от страничните проявления на болестта е косопадът. Тъй като обаче никой не искал да си признае, че е заразен поради липсата на морал,(а това не може да стане насила), хитри занятчии набързо намериха решение на проблема. Така се появи перуката. 
 
И така, през 17 век от спасение от една болест перуката се превръща в модна стока. Това става и заради факта, че крал Луи XIV, познат още като Кралят Слънце, през 1655 г. започва да страда  от копопад, а е бил едва 17-годишен. За него започват  да се правят специални, помпозни, разкошни перуки. По това време дългите коси са били много важни за един благородник. 
 
Модата от Франция се прехвърля и в Англия. Братовчедът на Луи XIV –Чарлз  II използва перуката, за да скрие своите посивели коси. С нея той се появи в двора и поставя началото на друг моден тренд: да се носят перуки, без да има нужда от тях.
 
Модата превзема кралските дворове. И до днес за важна „клечка” се използва изразът „Bigwig“ (в буквален превод  „голяма, висока перука), т.е влиятелен човек от високите етажи на властта. 
 
Чак при Великата френска революция от 1789 г. бе спряно носенето на перуки. Във Велибритания краят на модния аксесоар бе много по-прозаичен, след като започнаха да облагат пудрата за перуки и данъкът я направи още по-скъпа. 
 
Перуката повлия и на още нещо: за да могат да я носят мъжете започнаха да си скъсяват косите. Днес,единствените, които носят перуки в Англия са съдиите и адвокатите на Висшия съд. 
 
Другият моден аксесоар е вратовръзката. За тези, които говорят славянски езици е ясно какво означава тази дума, т.е връзваш кърпа около врата си. 
 
Но за френския двор беше странно, тъй като тогава не се носеха шалове. Модата дойде доста по-късно, когато видяха хърватски войски да носят по този начин дълги кърпи, вързани около врата. Причината бе чисто практична: бойците трябваше да си пазят  вратовете, тъй като или бронята ги прежулваше, или сабя и нож по-трудно пробиваха плата, отколкото при гола кожа. 
 
Ама храбрите хърватски войници не само донесоха чуждоземната мода, но и думата, свързана с този аксесосар. Името „Chrvati“ първо бе използвано от французите и превърнато в „cravate“, при англичаните „cravat” , а германците го разтегнаха в „Krawatte“.
.

Прочетено 226 пъти Последна промяна от Петък, 02 Октомври 2020 23:19
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…