All for Joomla All for Webmasters
Снежана Керн: В Австрия лекарите не трансплантират бял дроб на пушач
Българката работи в AKH-Виена и е като майка-орлица за 6-мата българи с присаден бял дроб, 
 
В Австрия е невъзможно лекарите да  трансплантират бял дроб на пушач. А медиците им обаче не могат да бъдат упрекнати, че нямат сърца.
 
Защото те имат железен аргумент: не може да подпомагат човек, който по своя воля се е тровил с никотин години наред, съзнателно рушейки здравето си, докато  някой непушач  със същия здравен проблем се бори за живота си.
 
Така започва срещата ми с една изключителна българка: Снежана Керн- Карабенчева, която работи като лаборант в хематологичната лаборатория на AKH-Виена. 
 
Такава си я и представях, казано с една дума: фурия- човек, който има голямо сърце и помага както българите на които им е направена операция по присаждане на бял дроб в Австрия, така и тези, които чакат за трансплантация. И не само на тях. 
 
И никак не е странно, че мъжете около Снежана носят името Валтер. В болницата тя работи с проф.д-р Валтер Клепетко, чийто екип извършва животоспасяващите операции на пациенти, изпратени от България. Досега щастливците с трансплантация са 6-ма българи. 
 
По ирония на съдбата, Снежана, която помага на непознати с белодробни проблеми, нямаше как да спаси любимия си мъж Валтер, който след катастрофа и белодробни усложнения след 7 години загуби битката с болестта. 
 
Снежана Керн отдавна е в Австрия. Тя е завършила най-добрия медицински колеж „Йорданка Филаретова” в София. Докато е живяла в България е работила на различни места, била е и част от екипа на кардиохирурга проф. Александър Чирков. Той е първият, който я въвежда в западния модел за грижи за пациентите, на инвестиране в кадрите и създаване на школа, и на поемане на отговорност. 
 
През 90-те години на 20-и век съдбата е на нейна страна и тя се отзовава във Виена. Тук записва да учи немска филология, и затова пред името ѝ от 1996 г.  стои академичната степен магистър. Първоначално ѝ се налага да живее между София и Виена, между България и Австрия, докато се установи окончателно в алпийската република. 
 
През годините до нея стои още един мъж, който е баща на дъщеря й – Петьо, който е психиатър в Швейцария.
Заради перфектния си немски Снежана няма проблем с намирането на работа и дори сама избира своята месторабота: AKХ-Виена, както и секторът по хематология.
 
На няколко пъти обмисля да напусне работното си място като казва обичайното: „Стига толкова години на едно работно място”. Но все остава. Преди години е кандидатствала за заклет преводач, но на косъм се разминава с тази възможност.  Взема и диплома и за фармареферент, но професията не я пали, и тя предпочита отново да се върне към рутинните си задължения. 
 
Животът ѝ е низ от трудности, с които калява волята си, формира характера си и се учи от грешките си. В Австрия трябва да  се доказва, урежда непрекъснато документи, които ѝ трябват през годините за легален престой, става австрийски поданик, оправя се с всяка бюрокрация, която ѝ се изпречва на пътя.
 
„Всичко в живота има смисъл и не е случайно. След време  обаче осъзнаваш защо ти се е случило”, убедена е Снежана Керн. 
 
Покойният й съпруг Валтер Керн работи в австрийските авиолинии и семейство заедно пътува по целия свят. Този по-лудешки темп на живот тя е запазила и досега, и преди броени дни се върна от екзотично пътешествие до Виетнам. Семейството ѝ дори една година живее в Малта.
 
21-годишната дъщеря на Снежана –Катерина днес живее и учи в Хага, Холандия, като преди това е завършила  едно от най-добрите и елитни училища в Австрия -  академия Терезианум. Изисканата госпожица е полиглот, владее 5 езика, и разбира се, родния български, който е изучавала в българското училище във Виена, под ръководството на д-р Ирина Владикова. 
 
Снежана Керн е родена в едно малко, но известно село -  Бърдарски геран в Северозападна България, което наричат „столица на банатските българи”. „ В годините на соца старателно пишех: четвърто дете в семейство на учители”, обяснява с усмивка тя.
 
И признава, че обича да се връща в България. Мечтае да се занимава с биоземеделие, да направи в родното си село учебен център за развитие на занаятите и много още. И знае, че тези проекти ще се случат, защото само това, което не си е намечтала, само то не се е случило. 
 
Снежана Керн е като майка-орлица за младите трансплантирани българи. В момента в AKH-Виена за редовните контролни прегледи са дошли Момчил и Таня, която ѝ е като дъщеря. До края на декември за проследяване на състоянието си ще пристигне и Николай. Тодор Мангъров, който е първият опериран в от проф. Клепетко българин с пулмонална хипертония също не спира със суперлативите за Снежана. 
 
За всички български пациенти, оперирани във Виена, за тях тя е просто Снежана, една чудесна българка, без която нищо нямаше да е такова за тях, каквото е.
 
Често тя им осигурява нощувки, самолетни билети, улеснява престоя им във Виена, и прави чудеса от храброст за тях. В момента във Виена е трансплантиран и Виктор. Снежана никого не е забравила. 
 
Тя е в постоянен контакт  и с д-р Мариана Симеонова, директора на Изпълнителната агенция по трансплантации в България. Стане ли дума за работа, Снежана Керн винаги е открита и предпочита да назовава нещата с истинските им имена. „България трябва да направи постоперативен Център за проследване на трансплантираните пациенти, дори закъсняваме, в Румъния и Унгария вече работят такива звена”, посочва още Снежана Керн. 
 
По последна информация и за съжаление, ръководството на болница AKХ-Виена и „Евротрансплат” са взели решение  да не се оперират нови пациенти от страни, които не са членове на международната структура, което ще засегне България.(Международната организация Евротрансплант работи вече над 40 години, а страните, които членуват за момента в нея са 8 - Австрия, Белгия, Хърватия, Германия, Унгария, Люксембург, Холандия и Словения. Основната идея е сътрудничество между всички трансплантационни центрове в тези държави и обмяната на органи, когато в съответната страна няма подходящ човек, на когото да бъдат присадени.“)
Прочетено 6597 пъти Последна промяна от Неделя, 20 Февруари 2022 21:01
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…