All for Joomla All for Webmasters
Мистерията Мария Египетска

Едно есе на Явора Стоилова-оперна певица, поетеса и праплеменница на големия български поет Пейо Яворов.


Има още една грешница - светица пред храма на Исус, освен Мария Магдалена. Това е александрийската блудница Мария Египетска, известна като светица на пустинята и покровителка на покаялите се.

 

В житието й четем, че след 47-годишното й пребиваване в пустинята под непоносимия дневен пек и вледеняващия нощен студ, я срещнал един възрастен свещеник, отец Зосима, който също искал да познае пречистващото страдание сред пясъците.

 

В началото свещеникът помислил, че е привидение, защото се издигнала във въздуха и стояла така откъсната от земята. Но думите й зазвучали чисти като извор и тя произнесла спокойно името му, което нямало от къде да знае.

 

Мария му разказала за непростимите си грехове и го призовала да дойде след година при река Йордан, за да я пречести във водите.

 

Отзовал се на срещата, отец Зосима я видял да се доближава към него, ходеща по вълните на реката, и прошепнал, че е от Бог пречестена.

 

На 1 април 522 година, грешницата, която някога невидими сили не допускали да влезе в Божия храм, предала Богу дух като свята Отшелница в пустинята.

 

По този сюжет Оторино Респиги е написал мистерията " Мария Египетска".


Пях в ролята на Мария на премиерата на мистерията в Рим, 45 години след смъртта на автора й - дълго време в немилост поради несъстоятелни политически обвинения, спомня си Явора Стоилова.

Прочетено 331 пъти Последна промяна от Петък, 03 Май 2024 08:22
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…